Owner!
Mereka yg Ikut Ct! My Tabungan Meh tinggal mesej! Live Traffic! Credit!
| My Intro
assalamualaikum..simple introduction about myself. aku dikenali sebabai ct. seorang isteri dan ibu kpd 2 org "hero malaya"..hehe..yg sulung Muhammad dh brusia 2 tahun dan si adik, Umar baru berusia 8 bulan..tgh lasak nih..hehe..ini lah jantung hati ku..huhu..Di kala penat balik keje, tgk gelagat bdk berdua ni pn dh buat aku tersenyum sndiri..hehe.. Nak berkongsi sikit.. Last weekend mood rajin ada..so terjadilah kejadian "Kek Coklat Moist". Sebenarnya dh lama simpan resepi yg di ambil dari blog kak Ana Suzana . Di sebabkan taknak biar resepi tu menjadi tukun, aku pn ajak laki aku p kedai sbb telur tinggai sebijik ja..kebetulan tghhari tu aku masak sup telur. To kak Ana Suzana, tq coz share this marvellous resepi. Siap ngan tutorial lagi..alhamdulillah menjadi kek aku ni.. mmg kena ngan selera aku n suami.. Kat sini aku share resepinya..
Kek Coklat Moist
Bahan:
Telor 4 biji
1 tin susu cair
1 sudu teh coklat emulco
1 sudu teh esen vanilla
1 1/2 butter ( 250 gram + 125 gram butter)
2 cawan gula kastor
1 cawan serbuk koko ( di ayak)
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder + 1 sudu teh soda bikarbonat ( di ayak jugak)
Cara:
Masukkan butter dlm periuk. Cairkan. Guna api sederhana.
Kemudian masukkan susu cair. Kacau sebati.
Pastu masukkan gula kastor pulak. kacau lg.
Masukkan esen vanilla.
Dan masukkan coklat emulco. kacau kesemuanya biar sebati dan tutup api
Dlm bekas lain lak sila pukul telor ayam tu guna whisker. Pukul agak2 kembang aje.
Tuang sikit demi sedikit ke dalam adunan td.Kacau sebati.
Masukkan bhn2 yg di ayak td ( tepung + serbuk koko + soda bikarbonat + baking powder).
Masukkan adunan ke dalam loyang.
Kukus kek sampai masak.
Bahan2 coklat ganache :
~ 300 gram dark coklat/coklat masakan
~ 150 ml whipping cream
~ 1 sudu besar butter
Cara:
Cairkan coklat guna kaedah double boiler. Kemudian masukkan butter. kacau sampai larut.
Tuang whipping cream.
Dah siap dan boleh tuang atas kek.
|